Hoppa till sidans innehåll

Äntligen var jag hemma

− Precis som jag är det säkert många som tänker: hur viktig är Internationella kvinnodagen och vad gör den för skillnad? Generellt är det många som upplever att vår tillvaro är relativt jämställd. Jag antar att det beror på vad man jämför med.

I samband med internationella kvinnodagen denna vecka uppmärksammar vi kvinnliga egenföretagare. Idag träffar vi Anne Eriksson, business analyst och egenföretagare ansluten till Kvadrat Stockholm.

Anne Eriksson, business analyst och egenföretagare ansluten till Kvadrat Stockholm.

Min egna erfarenhet är att jag ofta haft känslan av att behöva göra fler arbetsuppgifter för att uppfylla mina mål och ibland även behöva utföra arbete för någon annan. Ändå har jag inte känt att mina åsikter och kunskaper har värderats på samma sätt som mina manliga kollegors. Detta har dryftats fram och tillbaka med både vänner och kollegor men ingen direkt förändring har kommit av det, eller kanske...

Jag arbetade i ett uppdrag tillsammans med en kvinna som ställde frågan, ska inte du starta eget och bli kvadratare? Möjligtvis ställdes frågan vid precis rätt tillfälle och funderat hade jag ju redan gjort. Det fanns bara en väg framåt från det tillfället.

Vi tycker nog att vårt samhälle är ganska jämställt och modernt. Trots det har jag många gånger haft känslan att jag behöver göra fler saker på arbetsplatsen för att uppfylla ”mina mål” eller känt irritation, att inte bli lyssnad på.

Genom hela mitt yrkesliv har männen alltid haft en självklar ledande roll och jag, som inte är alltför lång, med blont hår, har spelat med. Möjligen i tron att det gör det lättare för mig själv. Men är det verkligen min roll att ta, eller är det enbart omvärldens förväntningar? Länge var min förebild skådespelerskan Eva Dahlbeck, en kvinna som graciöst balanserade sin femininitet med styrka och intelligens, utan att vara hotande för omvärlden i de gamla svart-vita filmerna.

Skulle jag fortsätta på det spåret eller istället vara som de kvinnor omgivningen betraktar som annorlunda de som inte riktigt spelar med samma spelregler? De där som omgivningen tassar på tå kring.

Kvinnorna jag såg i lokalen sken som stjärnor, lika självklara och naturliga som alla ska kunna vara.

När jag några månader senare var med på mitt första event på Kvadrat kunde jag inte släppa tanken på varför det kändes så annorlunda. Den ville inte släppa inte taget, utan fortsatte att mala inom mig. Vad var det för insikt som försökte komma upp till ytan? Plötsligt var det uppenbart! 

På eventet, i högt sorl och massor med människor, kom insikten till mig. Kvinnorna jag såg i lokalen sken som stjärnor, lika självklara och naturliga som alla ska kunna vara. Kvinnor som kommit till den punkten att de själva vill bestämma vilka uppdrag de tar, vilka utbildningar de ska gå och hur just deras framtid ska se ut. Här var kvinnorna som jag så länge sökt efter. Äntligen var jag hemma.

Kvadrat i siffror

 • 581

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning